Bag rettet i bil

Hvor meget påvirker transporten klimaet?

Som de fleste af os nok ved, har miljøet ikke godt af den moderne trafik. Alt det, der er motordrevet, forurener nemlig. Dette er noget, vi har vidst i mange år. Og det er heldigvis noget, man arbejder på. Der er nemlig mange kloge hoveder, der prøver at løse problemerne. Jo værre vi mennesker er, jo værre vil resultatet også blive. Global opvarmning er et af de værst tænklige scenarier. Netop derfor er der så mange, der arbejder på netop dette. Det skal helst standses før, det kommer ud af kontrol.

Hvem er de værste syndere, når det kommer til CO2-udledning?

Når vi taler om CO2-udledning, er der mange syndere. Men en af de værste syndere, må siges at være fly. Heriblandt de mange flyrejser mennesker over alt i verden tager på. Ofte er en flyrejse den nemmeste mulighed. Når man først er kommet ind i flyet, skal man ikke længere tænke, før man er landet igen. Og mange af de destinationer, folk gerne vil besøge, kan også kun tilgås med fly. Eksempelvis Amerika, Australien og mange andre lande. Desværre udleder de store fly bare en masse CO2– eksempelvis langt mere, end biler gør. 

De to lande, der udleder flest drivhusgasser, er USA og Kina. To ganske store lande, der begge har store befolkninger. Især Kina med omkring fire gange så mange mennesker som USA. Kigger man på udledningen af drivhusgasser pr. indbygger, er kineserne altså ikke de værste. Men grundet et befolkningstal, der nærmer sig de 1,4 milliarder, er de altså langt oppe på listen. USA’s befolkning på omkring 327 millioner er derimod noget værre. 

Hvad kan vi selv gøre for at skåne miljøet?

Selvom mange tænker, at de ikke kan gøre en forskel alene, er dette altså ikke tilfældet. For hvis flere og flere anvender andre transportmetoder end biler, toge og fly, gør det en forskel. Man kan eksempelvis starte med at cykle på arbejde. Dette er naturligvis ikke muligt for alle. Men har man et par kilometer, er det ganske overkommeligt for de fleste. Er det nødvendigt at køre i bil, kan man måske køre flere sammen. Igen er dette ikke muligt for alle, men det er klart værd at overveje muligheden. 

Samtidig er der også offentlig transport. Selvom mange gerne undgår at tage bussen, gavner det altså ligeledes miljøet. En bus udleder naturligvis CO2, men den kører altså lige meget hvad. Det vil sige, at hopper man på bussen og lader bilen stå, er det kun bussen, der udleder CO2. Lige meget om der er en enkelt person eller 30 ombord, kører bussen jo. Er ingen af disse ting mulige, behøver man ikke at have dårlig samvittighed. For et eller andet sted bidrager vi jo alle sammen negativt til den globale opvarmning. Men kan man gøre noget, der skåner miljøet, kan det absolut anbefales. For det gør en forskel.

Der er også andre fordele ved at undgå bilturen på arbejde

Udover at man skåner miljøet, når man ikke tager bilen, er der ligeledes andre fordele, man kan nyde godt af. Disse afhænger af, hvad man vælger at erstatte bilen med. Lad os sige, at du tager bussen. Har du lidt arbejde, der skal laves, kan det måske laves i bussen. Alt afhængig af distancen samt den bil, du har, vil det også være muligt at spare penge. Brændstof er trods alt ikke billigt.

Vælger man at tage cyklen på arbejde, er der bestemt kæmpe fordele. Til at starte med, er det billigere i længden. Passer man på sin cykel, er alt, den har brug for, lidt luft til dækkene en sjælden gang. Det er altså ikke så galt. Udover at man sparer penge, er det også rigtig sundt for kroppen. Man forbrænder lidt ekstra kalorier samt får pulsen op. På den måde skåner man både naturen og er god ved kroppen. Det er da en win win situation.

Hver enkelt dansker udleder i gennemsnit 17 ton CO2årligt

Ifølge Michael Minter udleder vi danskere al for meget CO2. Michael Minter er programlederen hos den grønne tænketank, Concito, og ved altså, hvad han snakker om. Ifølge Minter kan vi gøre noget ved vores forbrug af blandt andet kød, mejerivarer samt byggematerialer. Derudover er der naturligvis også bilkørsel og elektronik samt tøjforbruget. Når det kommer til flyrejser, er Michael Minter også enig i, at det har en utrolig negativ effekt på klimaet. Klimaforandringer starter altså med os selv. Det er let at tænke over, hvad andre burde gøre. Men sandheden er, at vi danskere også er lidt for gode til at skade miljøet. Det er naturligvis super ærgerligt – men ikke noget, vi ikke kan skære ned på. Derfor er det altid godt at have det i baghovedet. Man kan eventuelt indføre én kødfri dag om ugen eller udskifte bilen med cyklen de dage, hvor solen skinner. Det er med at være kreativ, vil man sænke sit CO2-udslip.

Ovenstående er udarbejdet i samarbejde med Poul B. Gunnarsen, byggesagkyndig, bedstepraksisibyggeriet.dk.