Arkiv 31. januar 2020

Gør højtiderne mere bæredygtige; genbrug og overforbrug

I dag er der et højt fokus på klimaet og de negative spor vi som mennesker dagligt sætter på naturen. Klimaet er i krise, og mange mennesker forsøger at rede fremtiden for de yngre generationer inden det er for sent. Genbrug og bæredygtighed er nogle af buzz-ordene, når det kommer til klimakampen, og de kan faktisk også have relevans for vores højtider.

Men hvordan gør du egentlig din fastelavnsfest eller juleaften mere skånsom for miljøet?

Bæredygtig fastelavn; overvej genbrugs-tønder

Når det kommer til spørgsmålet om at leve klimavenligt og bæredygtigt, så har især højtiderne været udsat for megen kritik.

Højtiderne er ofte karakteriseret af overforbrug og unødig spild af materialer og ressourcer. Under højtider, mærkedage og helligdage køber og bruger vi ofte ting, som kun bruges den ene gang, og som ryger i skraldespanden umiddelbart efter. Det er ikke hensigtsmæssigt vil mange sige, og i den forbindelse er vi begyndt at genopfinde måderne hvorpå vi dyrker højtiderne.

Hos Fastelavnstønden.dk arbejder de nemlig med genbrug i forbindelse med de populære fastelavnstønder. I dette projekt handler det nemlig om at gøre op med den unødige brug af træ på at bygge nye tønder hvert år, som blot bruges den ene gang.

Denne virksomhed tilbyder nemlig at man som kunde kan gemme de brugte stave, sende dem retur og derved lade dem indgå i produktionen af næste års tønder. Ofte er mange af stavene helt intakte, og kan uden problemer genbruges. De genbrugte tønder ser mere rustikke og brogede ud, hvilket faktisk gør dem mere unikke og sjove at bruge. Læs mere om projektet her, og lad dig inspirere til en mere bæredygtig fastelavn.

Skær ned på dit overforbrug til jul

Julen er især en tid, hvor vi synes at det er okay at købe både mad og materielle produkter i rigelige mængder. Mange kalder julen for forbrugerens fest, og det kan der være noget om.

Vi køber julegaver, gaver til pakkespillet og mad i overdrevet mængde. Dette er ofte ikke en miljøvenlig måde at leve på, og man bør overveje en mere hensigtsmæssig facon at nyde den ellers hyggelige højtid på.

Især når det kommer til pakkespillet er mange skeptiske. Her køber man ofte meget billige småting, som ofte er ubrugelige, og som tit bliver kasseret lige efter spillet. Derudover er der alt indpakningspapiret, som kun er i brug i få minutter.

Ønsker man at bibeholde traditionen med pakkespil men på en mere bæredygtig måde, så kan man i stedet overveje at spille med genbrugsgaver. Få f.eks. alle deltagerne til at medbringe én ting fra deres eget hjem, som de ikke længere har brug for, men som kan være nyttige for en anden deltager. På den måde undgår man unødige køb, men man kan stadig spille det sjove og nervepirrende julespil.

Et andet område til jul, som man kan diskutere i forbindelse med bæredygtighed er madspild. Maden, kagerne og de lækre drikke er essentielle til julefrokoster og til juleaften. At spise god mad er ingen synd, men at producere eller købe for store mængder, for derefter at smide halvdelen ud, er ikke en plausibel løsning. Begræns i stedet mængden eller gem resterne til en anden dag.

Formidle klimabudskabet på net

Hvis du vil trænge i gennem med et budskab, er det en god ide at kende til nogle strategier, der kan gøre at du bliver set på nettet. Det findes flere måder at gøre det på, men her kan du læse mere om hvordan du kan bruge content marketing, som et led i en succesfuld klimakampanje.

Hvordan kan jeg bruge content marketing?

Content marketing er en del af det man kalder for SEO. SEO står for search engine optimization eller søgemaskineoptimering på dansk. SEO er et værktøj, eller en række forskellige værktøj, der spiller sammen for at gøre din destination eller hjemmeside synlig i en søgemaskines søgeresultater. Når man søger på et søgeord som du gerne vil kunne findes gennem, er en god plassering relevant for at folk skal kunne finde dig og læse dit budskab. Læs om SEO og Søgemaskineoptimering her.

Det er ikke kun Google man kan optimere mod, når man laver SEO. Google er standardsøgemaskine i Safari, og derfor er det mange Mac-brugere der næsten udelukkende bruger google. Der findes dog flere søgemaskiner som det kan betale sig at optimere mod. Dette kan for eksempel være YouTube, Bing (der er nu mange brugere der skifter over til Windows, hvor Bing er standard), Yahoo, Apple app-store eller Amazon. Man skal ikke undervurdere disse andre aktører, selv om det er mange virksomheder der har som mål at ligge som nr 1 i Google, på de søgninger man gerne vil op på.

Det er mange der køber sig til en godt rangering for eksempel i google gennem annoncer og betalte klik. Problemet med denne taktik er, at det bliver sværere og sværere at konkurrere med annoncer, fordi annoncer efterhånden er blevet ekstremt dyre, og der kan være en meget anmassende måde at annoncere sit budskab på. Det er meget bedre, at lave noget indhold som folk gider at læse og engagere sig i.

Formidle dit budskab på en engagerende måde

Uanset om du vil formidle dit klimabudskab gennem en blog eller en hjemmeside. Det er faktisk sådan at bloggen er der hvor begrebet content marketing opstod i udgangspunktet. Ideen omkring content marketing, handler om, at man skaber noget indhold der har en værdi for den der skal læse det. Man laver altså indhold af en vis kvalitet som læseren bliver engageret i og selv vælger at læse. Det skaber en meget mere kvalitetsbevidst form for marketing, i stedet for at fokusere på annoncer og kliks. Man får med andre ikke et forceret budskab, men man vælger selv om det er noget indhold man gerne vil læse videre i, og det er op til den der laver indholdet og formidler det, at skabe godt indhold der har så god kvalitet at man gerne vil engagere sig i inholdet. Læs mere om Content Marketing her

Det er faktisk nemmere at søgeoptimere når indholdet er godt. Dette gælder også for indhold til sociale medier som Facebook og Instagram. Uanset hvad du laver, så er det svært at lave annoncer, uden overhovedet at have noget indhold. Derfor burde indholdet være i fokus og ligge i bunden for al anden marketing.

Climateminds.dk 2019