Fokusset de senere år på miljø og klimaforandringer, som i øvrigt var en tendens allerede før Greta Thunbergs tid, har medført mange nye tiltag, der skal gøre boligen mere klimavenlig. Gamle huse belaster dels miljøet gevaldig ved at være dårligt isoleret og dermed kræve meget mere energi at varme op, og samtidig bruges der sjældent vedvarende energi i ældre huse.
Den gode nyhed er, at en indsats for at gøre din bolig mere energi-effektiv ikke blot begrænser udledningen af CO2, men den sparer dig også for penge.
Markant strengere krav i nyere bygningsreglementer
De seneste års bygningsreglementer BR18 og BR20 stiller stadig højere krav til energiudnyttelsen. Nybyggede boliger skal være så tætte, at det er absolut nødvendigt med et ventilations-anlæg for at få udskiftet luften i husene, da de simpelthen er så tætte, og ofte er det nødvendigt med et solceller på taget for at få energiregnskabet til at gå op. For mere information om dette kan du orientere dig på dansk-tagservice.dk.
Uden overdrivelse kan du tænke et emfang i ganske få sekunder, og så vil du både kunne mærke og høre tydeligt, hvis du åbner vinduet, at luften siver ind. Man har ganske enkelt skabt et undertryk. Der er specifikke krav til tykkelsen på isolering, og for at opfylde både BR18 og BR20 vil det i de fleste tilfælde være nødvendigt med en vedvarende energikilde såsom solenergi eller jordenergi.
Hvis du gerne vil vide mere om mulighederne for at optimere din boligs energiforbrug kan du hente meget mere viden på Energiguiden.
Gør ældre huse mere energivenlige
Der findes også måder at gøre ældre boliger mere klimavenlige, hvilket som en god sidegevinst også kan spare dig penge på varmeregningen. Et godt sted at starte kunne være at isolere huset bedre. Med bedre isolering holder huset bedre på varmen, og så skal der bruges mindre energi.
Du kan eksempelvis få hulmursisoleret, hvor du simpelthen får sprøjtet isolering ind i hulmuren på huset. Vær opmærksom på at det er bedst at komme hele vejen rundt i samme omgang, da det ikke nytter meget at isolere en del af huset, mens alt varmen så bare fosser ud et andet sted.
Du kan også vælge at skifte døre og især vinduer til mere tætte modeller. Det kan faktisk også have ret stor betydning. De fleste har nok prøvet at stå op ad et lukket vindue i et gammelt hus og bare mærke hvordan kulden kommer ind.
Sidst men ikke mindst har man jo altid mulighed for at bruge vedvarende energi, selvom man bor i et gammelt hus. Du kan eksempelvis sætte et solcelleanlæg på taget, og så varme huset op med solenergi. Teknologien indenfor vedvarende energi er i rivende udvikling og der forskes hele tiden intenst i bedre og mere effektive løsninger.